ورزش

پرتاب نیزه

يكشنبه, ۲۸ دی ۱۳۹۳، ۰۶:۳۹ ب.ظ

پرتاب نیزه یکی از مواد پرطرفدار در رشته‌ی دوومیدانی است. در حالی که به نظر می‌رسد پرتاب یک میله نازک نوک تیز و حفظ تعادل آن در هوا کار آسانی نباشد، اما توجه به برخی اصول پایه می‌تواند یک پرتاب موفق و البته بلند را رقم بزند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پایگاه اینترنتی wikihow در بخش رشته‌های ورزشی به پرتاب نیزه پرداخته و مراحل انجام یک پرتاب صحیح از ابتدا تا پایان پرتاب را شرح داده است.

پرتاب نیزه یکی از روش‌های دوومیدانی بازی‌های المپیک است، در این روش، یک نیزه با نوک فلزی را تا حد توان به دورترین نقطه پرتاب می‌کنند. پرتاب کردن نیزه کار سختی نیست، اما درست پرتاب کردن آن نیازمند تمرین و دانش کافی است. اطلاعات زیر برای ورزشکاران راست دست است و برای چپ دست‌ها باید راست و چپ را جابجا کرد.

1- گرم کردن دست: در این مرحله باید در حالی که نیزه را در دست دارید عضلات شانه، بازو و مچ دست راست را تکان دهید و گرم کنید و چند قدم به عقب و جلو بردارید.

قوانین مربوط به مسابقات

 

ترتیب پرتابِ شرکت کنندگان با قرعه کشی تعیین می شود.

 

اگر تعداد شرکت کنندگان بیش از ۸ نفر باشد، هر نفر ۳ پرتاب انجام می دهد و به ۸ نفری که بهترین نتایج را به دست آورده اند اجازهٔ سه پرتاب دیگر داده می شود. هنگامی که تعداد پرتاب کنندگان ۸ نفر یا کمتر باشد، هر نفر شش پرتاب انجام خواهد داد، یعنی مسابقات به صورت نهائی برگزار می شود و رده بندی از روی بهترین نتایج هر فرد تعیین می گردد.

هر ورزشکار مجاز است پرتاب خود را در محدودهٔ زمانی یک دقیقه انجام دهد. قبل از شروع مسابقه، به هر پرتاب کننده اجازهٔ دو پرتاب تمرینی داده می شود ولی پس از شروع مسابقه هیچ پرتاب کننده ای نمی تواند از دالان مسابقه به عنوان تمرین استفاده کند. پس از اندازه گیری هر پرتاب که با متر نواری غیرقابل انعطاف یا دوربین(پی سی پدیا) انجام می گیرد و تا یک سانتی متر خوانده می شود چنانچه دو نفر تساوی کنند، دومین پرتاب بهتر و در صورت تساوی مجدد سومین پرتاب بهتر و همچنین تا آخر، منظور می گردد تا اینکه حالت تساوی از بین برود و رده بندی مشخص گردد. در مسابقاتی که به صورت دو مرحله ای اجرا می شود، معمولاً مسافتی به عنوان حدّ نصاب انتخابی در نظر گرفته می شود و هر پرتاب کننده چنانچه در هر یک از سه پرتاب مرحلهٔ انتخابی موفق به کسب حدّ نصاب ورودی شود به مرحلهٔ نهائی راه خواهد یافت. نتایج مرحله مقدماتی یا انتخابی تأثیری در نتایج نهائی ندارند.

 

 

قوانین پرتاب نیزه

 

رعایت قوانین زیر در پرتاب نیزه ضروری است:

 

الف) پرتاب کننده نیزه نباید در حین پرتاب یا بعد از آن، از روی خط قوسی شکل آخر دالان پرتاب بگذرد.

 

ب) در لحظه رها کردن نیزه، ورزشکار باید بین دو خط محصور کنندهٔ مسیر دورخیز بماند.

 

ج) پرتاب کننده باید تا بعد از فرود آمدن نیزه در محدودهٔ مسیر دورخیز یعنی دالان باقی بماند و سپس با اجازهٔ سرداور پرتاب، محوطه را از عقب خط قوسی شکل ترک کند.

 

د) پرتاب کننده باید نیزه را در محل طناب پیچ گرفته با یک دست حمل کند.

 

هـ) نیزه باید به نحوی در دست قرار گیرد که انگشت کوچک به نوک نیزه نزدیک تر باشد.

 

و) نیزه باید از قسمت بالائی شانه و با دست پرتاب، رها شود.

 

ز) نیزه نباید مانند سنگ قلاب یا با عمل چرخاندن پرتاب شود.

 

ح) در هیچ مرحله ای از پرتاب نباید پشت پرتاب کننده به طرف محل فرود نیزه قرار گیرد.

 

ط) نوک نیزه باید اولین قسمتی باشد که با زمین تماس پیدا می کند از این رو، لزومی ندارد که نوک نیزه در موقع فرود در زمین فرو رود و تنها کافی است اثری روی زمین بگذارد.

 

ی) استفاده از دستکش یا نوار پیچ کردن انگشتان مجاز نیست ولی استفاده از کمربند برای جلوگیری از وارد آمدنِ صدمات به ستون فقرات اشکالی ندارد.

  منبع

  • سید علی موسوی اصل

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی